Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Kivien mystiikkaa

Tietoa ja myyttejä kuukaudenkivistä. Akvamariini suojeli aikoinaan merenkulkijoita, Persiassa uskottiin taivaankannen värin olevan peräisin suuresta safiirista ja turkoosi on yhä edelleen ratsastajien suosikkikivi.

Tammikuu

Granaatti

 

Heinäkuu

Rubiini

Helmikuu

Ametisti

 

Elokuu

Peridootti

Maaliskuu

Akvamariini

 

Syyskuu

Safiiri

Huhtikuu

Timantti

 

Lokakuu

Opaali

Toukokuu

Smaragdi

 

Marraskuu

Topaasi

Kesäkuu

Helmi

 

Joulukuu

Turkoosi

Tammikuu

Tammikuun kivi on granaatti. Granaatin nimi juontaa latinan kielen sanasta 'granum' joka tarkoittaa jyvää.

Useimmiten ihmiset mieltävät granaatin värin tummanpunaiseksi, koska sen väriset granaatit olivat suosittuja Viktoriaanisen (Kuningatar Victorian) ajan boheemien keskuudessa. Mielikuva on väärä sillä granaatin värikirjo on laaja. Granaatteja tunnetaan kaiken värisinä paitsi sinisinä. Vihreitä tsavoiitteja tai uvaroviittejä, ruusunpunaisia rodoliittejä tai vaikkapa oransseja grossulaareja. Kirkkaanpunaisia granaatteja löydetään mm. Arizonasta. Venäjän tsaarit arvostivat suuresti Uralilta löydettyjä vihreitä demantoideja.

Legendan mukaan Nooa ripusti ison granaatin arkkiin valaistakseen sitä. Granaatin kerrotaan myös suojelevan painajaisilta ja muinaiset egyptiläiset käyttivät sitä vastamyrkkynä ruokamyrkytyksiin ja käärmeenpuremiin. Tarun mukaan kuningas Salomonin rintapanssariin oli kiinnitetty 12 maagista kiveä. Yksi näistä oli iso punainen granaatti. Muinaisessa Egyptissä kuolleiden mukaan laitettiin granaatteja turvaamaan vainajan matkaa tuonpuoleiseen. Monet ristiretkille osallistuneet ritarit kantoivat talismaaninaan juuri granaatteja. 1600-luvulla uskottiin granaatin poistavan melankolisia tunnetiloja.

Granaatti on kivenä kestävä ja antaa mielihyvän tunteita vuosien ajaksi. Samoin kuin muutkin kivet sitä on suojeltava naarmuuntumiselta, teräviltä iskuilta sekä äkillisiltä lämpötilan vaihteluilta.

Helmikuu

Helmikuun kuukaudenkivi on ametisti. Ametistin nimi tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa ”ei humalassa”.

Ametisti on kvartsiryhmän mineraali jonka väri vaihtelee vaalean sinipunervasta tummaan violettiin. Parhaimmat laadut ovat läpinäkyviä ja syvän violetteja.

Kreikkalaisen mytologian mukaan ametistin syntytaru on seuraavanlainen: Bacchus joka oli viinin jumala huomasi, että kaikki kuolevaiset eivät ottaneet kiitollisuudella vastaan viiniä joka oli hänen lahjansa heille. Tästä loukkauksesta suuttuneena hän päästi vihansa valloilleen ja vannoi kostavansa kuolevaisille. Välittömästi hän huomasi nuoren Amethyst nimisen neidon joka oli puhdas ja viaton. Tämä pahaa-aavistamaton nuori neitsyt oli matkalla jumalatar Dianen alttarille kunnioittaakseen häntä uhrilahjoin. Bacchus kutsui luokseen kaksi vihasta ärjyvää villitiikeriä ja usutti ne Amethystin kimppuun. Bacchus täytti viinipikarinsa ja istui alas seuraamaan tulossa olevaa julmaa näytelmää. Kun Amethyst huomasi tiikerit hän yritti epätoivoisesti paeta niitä samalla huutaen jumalatar Dianea apuun. Diane kuuli nuoren neidon hätähuudot ja nähtyään tilanteen kauheuden hän viimehetkellä muutti neitokaisen läpinäkyväksi kvartsikiteeksi suojellakseen Amethystia Bacchuksen vihalta. Nyt Bacchuskin tajusi tekonsa kauheuden, nousi ylös ja siirtyi kiteen viereen. Hän katsoi kiteen sisään ja näki häivähdyksen Amethyst -neidon kauneudesta. Murheellisena Bacchus alkoi itkeä jolloin hänen kyyneleensä valuivat viinipikariin. Hetken kuluttua hän luhistui täysin jolloin pikari kallistui ja viini valui kiteen päälle. Viini värjäsi kiteen yläosan kauniin violetin väriseksi. Tästä siis johtuu ametistin kaunis väri.

Kreikkalaisen kansantarun mukaan ametisti suojaa kantajaansa alkoholismilta. Kristillinen kirkko käyttää ametistia kirkollisena koruna sen värin vuoksi. Ja useimmissa piispansormuksissa kivenä käytetään ametistia. Keskiajan Euroopassa sotilaat käyttivät ametistia amulettina suojaamaan itseään taistelun tiimellyksessä.

Ametisti symboloi rauhaa, turvaa ja tyyneyttä. Eräät tahot sanovat sen ehkäisevän sekasortoisia oloja ja parantavan ihmisen luonnetta. Ametistia on käytetty myös taikuutta vastaan ja sen uskotaan myös lievittävän matkalaisen koti-ikävää. Samoin sen uskotaan suojelevan maanpetoksilta. Siitä johtuen useat kuninkaalliset suvut ovat mieltyneet sen kauniiseen väriin. Ametistejä on käytetty yllin kyllin koristeena muinaisessa Kreikassa sekä Egyptissä. Myös Englannin kruununjalokivissä on runsaasti kauniita ametisteja.

Ametistia on suojeltava teräviltä iskuilta ja suoralta auringonpaisteelta.

Maaliskuu

Maaliskuun kivi on akvamariini. Sen nimi on peräisin latinankielen sanoista 'aqua' eli vesi ja 'mare' joka tarkoittaa merta

Parhaiden akvamariinien väri on meren sininen. Halutuimpia kiviä ovat väriltään kirkkaan siniset yksilöt joista puuttuvat vihreän ja harmaan vivahteet.

Jos etsit itsellesi näyttävää sekä kestävää kiveä, niin akvamariini on juuri sellainen. Kun tarpeeksi suuri kide hiotaan ovaaliin tai suorakulmaiseen muotoon se on ulkonäöltään huomiotaherättävän kaunis. Akvamariini kuuluu berylli-ryhmän tärkeimpiin kiviin kuten myös smaragdi.

Antiikin aikana akvamariinin sanottiin suojaavan merenkulkijoita. Se oli täydellinen lahja merimiehille tai kenelle tahansa joka oli lähdössä merimatkalle. Akvamariinien uskottiin kuuluneen seireenien korulippaisiin josta meren aallot huuhtoivat niitä ajoittain ihmisten näkyville. Akvamariini on pyhitetty meren jumala Neptunukselle. Keisari Nero käytti isoa hiottua akvamariinia parantamaan näkökykyään.

Akvamariini auttaa myös saamaan uusia ystäviä. Käyttämällä esimerkiksi akvamariinista valmistettuja korvakoruja uskottiin saatavan parisuhteeseen rakkautta sekä kiintymystä. Keskiajalla uskottiin että liottamalla akvamariinia vesipikarissa saataisiin lääkettä joka auttaisi silmävaivoihin, hengenahdistukseen sekä nikotteluun. Kristillisessä symboliikassa akvamariini auttoi kantajaansa kontrolloimaan intohimojaan. Akvamariinia on kutsuttu myös 'köyhän miehen timantiksi'.

Jotta akvamariinin säihke säilyisi vuosien ajan muuttumattomana se voidaan ajoittain upottaa jalokivien puhdistusnesteeseen tai vaihtoehtoisesti haaleaan saippuaveteen ja puhdistaa käyttäen apuna pientä pehmeäharjaksista pensseliä. Huom. Ei saa puhdistaa ultraäänellä !

Huhtikuu

Timantti on Huhtikuun kivi. Se on ollut kautta aikain suosittu kivi kihlasormuksissa.

Sanana timantti on alkuaan peräisin Kreikan kielen sanasta 'adamas' joka tarkoittaa voittamatonta. Sitä on käytetty rakkauden symbolina antiikin Kreikan ajoista nykypäivään saakka. Muinaiset Intialaiset uskoivat timanttien olevan tähtien sirpaleita. Tämä uskomus johtuu luultavasti timantin säihkyvyydestä.

Vaikka timantti yleisesti mielletään kirkkaaksi kiveksi sen väriskaalaan kuuluvat myös voimakkaat värit: vihreä, punainen, sininen ja keltainen. Nämä värilliset kivet ovat maailmalla arvostettuja joten niiden hinnat ovat jopa moninkertaisia verrattuna vastaavanlaatuiseen kirkkaaseen timanttiin.

Kovuudestaan huolimatta timantti on arempi teräville iskuille kuin muut jalokivet. Aivan normaalit kodinhoitoon käytettävät kemikaalit voivat vaurioittaa sen kiinnitystä pohjaansa. Puhdistus samoin kuin akvamariinille tai vaihtoehtoisesti liotetaan noin puoli tuntia kylmän veden ja ammoniakin seoksessa. Kestää myös ultraäänipuhdistuksen.

Toukokuu

Smaragdi on Toukokuun kivi. Sen nimi on peräisin Kreikan kielen sanasta 'smaragdos' joka tarkoittaa vihreää kiveä.

Smaragdia on pidetty 'jalokivien kuninkaana'. Halutuin väri smaragdille on puhtaan ruohonvihreä. Täysin virheettömät smaragdit ovat harvinaisia. Se kuuluu ns. Apostolien kiviin ja mainitaan myös raamatussa. Muinaisille roomalaisille smaragdi symbolisoi hedelmällisyyttä ja se oli omistettu Venukselle. Ensimmäisille kristityille smaragdi taas symbolisoi Jeesuksen ylösnousemusta. 13-vuosisadalla elänyt Albertus Magnus kirjoitti muistiin että Unkarin kuninkaan Bela I:sen omistama loistava smaragdi halkesi kolmeen osaan hänen petettyään aviopuolisoaan.1600-luvulla smaragdin uskottiin pysäyttävän verenvuodon ja parantavan punataudin sekä laskevan kuumepotilaan kuumeen.

Kesäkuu

Helmi on kesäkuun kuukaudenkivi. Luonnonhelmien saatavuus on ollut kautta aikojen rajoitettua joten melkeinpä kaikki nykyisin markkinoilla olevat helmet ovat viljeltyjä. Ne tuotetaan suurissa helmenviljelylaitoksissa joissa helmen 'siemen' asetetaan osterin elävän kudoksen ja kuoren väliin. Osteri erittää helmiäistä yrittäen sillä estää jyväsen vaurioittavan vaikutuksen. Helmiä tunnetaan kaiken värisiä ja mustat helmet ovat erittäin haluttuja.

Helmet kuvaavat vaatimattomuutta, siveyttä ja puhtautta. Ne ovat olleet kautta aikojen hyviä lahjoja nuorille naisille kuvaten heidän elämäniloaan ja raikasta suhtautumistaan elämään. Helmet ovat myös onnellisen avioliiton symboleita. Intialaisen mytologian mukaan helmet ovat taivaallisia kastepisaroita jotka ovat uudenkuun aikaan pudonneet mereen ja joutuneet simpukoiden nielaisemiksi. Hebrealaisen legendan mukaan helmet taas ovat Eevan kyyneleitä joita hän vuodatti tullessaan karkotetuksi Aatamin kanssa paratiisista. Muinaisille kiinalaisille helmet edustivat kunniaa, rikkautta sekä pitkää ikää. Aina 1700-luvulle saakka Euroopassa helmiä käytettiin lääkkeenä.

Helmet eivät siedä kodinhoitokemikaaleja, kosmetiikkaa, hiussuihkeita, eikä parfyymeja. Myös ihmisen erittämä hiki saattaa vaurioittaa helmen pintaa. Helmet onkin puhdistettava jokaisen käyttökerran jälkeen. Pese ne miedolla saippualiuoksella ja kuivaa pehmeällä kankaalla. Ei saa käyttää ultraäänipuhdistusta. Säilytä helmesi säämiskäpussissa tai silkkipaperiin käärittynä. Helmet on myös tarkoitettu pidettäväksi eikä vain lojumaan korurasioihin, sillä jos helmiä ei käytetä ne voivat kuivua ja menettää kiiltonsa.

Heinäkuu

Heinäkuun kivi on Rubiini. Rubiini, safiirin sisko on punainen korundi. Sitä kutsutaan myös jalokivien valtiaaksi sen kauneuden ja harvinaisuutensa vuoksi. Rubiinin nimi on peräisin latinankielisestä sanasta 'rubeus' joka tarkoittaa punaista. Halutuin kiven väri on puhtaan kirkkaanpunainen jossa on häivähdys sinistä. Tätä väriä kutsutaan myös nimellä 'kyyhkysen väri'. Parhaat laadut tulevat Burmasta.

Muinaiset burmalaiset uskoivat rubiinin antavan kantajalleen haavoittumattomuuden silloin kun se oli upotettu hänen ihonsa alle. Rubiinin uskottiin syntyneen Äiti Maan vuodattamista veripisaroista. Rubiinin uskotaan suojaavan omistajaansa kaikelta pahalta. Kiven suojelevan voiman uskotaan vahvistuvan, jos korua kannetaan vasemmalla puolella kehoa. Auttaa myös omistajaansa säilyttämään hyvät suhteet naapurustoonsa. Rubiinia pidetään vapauden, armeliaisuuden ja jumaluuden kivenä.

Elokuu

Elokuun kivi on peridootti joka on oliviinin vihreä jalokivimuunnos. Nimen alkuperä on kreikkalaisperäinen, mutta sen alkuperäistä merkitystä ei tunneta. Peridoottia löytyy Egyptistä, Kiinasta, Brasiliasta sekä Norjasta. Punaisessa meressä olevalta St. Johnin tulivuorisaarelta on louhittu peridoottia yli 3500 vuoden ajan.

Egyptiläiset kutsuivat peridoottia 'auringon kiveksi'. Luultavasti siitä syystä että aavikon auringonpaiste muuttaa vihreät kivet päivisin lähes näkymättömiksi. Siksi niitä etsittiin yleensä öisin jolloin kepeillä merkattiin alueet jossa niitä oli ja seuraavana päivänä palattiin keräämään kivet pois. Muinaiset kreikkalaiset kirjoitukset kertovat peridootin antavan kantajalleen kuninkaallista arvokkuutta. Ristiretkeläisten mukana kivi kulkeutui Eurooppaan ja keskiajalla se saavutti suosiota kirkollisessa käytössä. Uskomuksen mukaan lääkkeiden teho voimistuu, jos ne nautitaan peridootista valmistetusta astiasta. Piraatit eli merirosvot käyttivät kiveä amulettina onnettomuuksia vastaan. Kun peridootti on upotettuna kultaiseen pohjaan sen kantajan uskotaan olevan suojassa yön pahoilta voimilta.

Ei siedä kodinhoitokemikaaleja eikä äkillisiä lämpötilanvaihteluita. Ei saa käyttää ultraäänipuhdistusta.

Syyskuu

Syyskuun kivi on safiiri. Karkeasti ottaen kaikki korundit jotka eivät ole väriltään punaisia ovat safiireja. Safiireita löytyy kaikissa kirjon väreissä joista halutuin väri on sininen. Nimi on alkujaan Kreikan kielen sanasta 'sappheiros' eli sininen. Tärkeimmät esiintymät Burmassa, Sri Lankassa ja Australiassa.

Muinaisessa Persiassa uskottiin että jättikokoinen safiiri antoi taivaankannelle sen sinisen värin. Antiikin aikaan uskottiin että raamatun kymmenen käskyä olisi kirjoitettu suurille safiirilaatoille. Safiiri on pyhitetty kreikkalaisen jumaltaruston Apollolle. Safiiriin liittyy uskomus että se kykenee paljastamaan aviopuolison uskottomuuden. Kiven kiilto sumentuu jos puoliso on ollut uskoton. Antiikin ajan papit ja noidat kunnioittivat kaikista kivistä juuri safiireja koska sillä uskottiin olevan oraakkelimaisia ominaisuuksia tulevaisuuden ennustamisen suhteen. Legendan mukaan myrkkykäärme kuoli, jos se laitettiin koriin safiirin kanssa. Safiiria on myös käytetty amulettina myrkytyksiä vastaan. Englannin kuninkaallisen perheen Prinssi Charles valitsi sinisen safiirin Prinsessa Dianan kihlasormukseen.

Tähtisafiireita on kutsuttu myös kohtalon kiviksi ja niiden tähtikuvion kolmea risteävää valoheijastumaa on kutsuttu uskoksi, toivoksi ja kohtaloksi. 13-vuosisadalla ranskalaiset kirjoitukset mainitsevat safiirin tekevän tyhmästäkin miehestä viisaan ja ärtyisästä miehestä hyväluontoisen.

Lokakuu

Lokakuun kivi on opaali. Opaalin nimi on lähtöisin Sanskriitin sanasta 'upala' tai Latinankielisestä sanasta 'opalus' jotka tarkoittavat jaloa kiveä. Jalo-opaalin erikoisominaisuutena on sen kyky heijastaa 'valon eri aallonpituuksia' eli opalisoiminen.

Roomalainen luonnontieteilijä Pliny kertoi opaalin ikään kuin omineen itselleen useimpien jalokivien hyvät väriominaisuudet: rubiinin jalon tulenloisteen, ametistin syvän purppuran sekä smaragdin merenvihreän säihkeen ja sekoittanut ne toisiinsa aikaansaaden jalo-opaalin uskomattoman värileikin. Roomalaisille opaali oli toivon ja rakkauden kivi. He pitivät sitä toivon kivenä koska uskoivat värileikin johtuvan sateenkaaresta joka oli jäänyt vangiksi kiven sisään.

Intialaisen legendan mukaan opaali syntyi seuraavasti: kolme jumalaa Brahma, Shiva ja Vishnu kilpailivat mustasukkaisesti erään kauniin 'kuolevaisen' naisen rakkaudesta. Tästä suuttuneena ikuisuuden jumala Eternal päätti muuttaa naisen usvaksi. Näin kävikin ja tunnistaakseen rakastumisensa kohteen Brahma, Shiva ja Vishnu lahjoittivat kukin oman värinsä usvalle. Brahmalta nainen sai taivaan sinisen värin. Shiva lainasi hänelle liekehtivän punaisen värisävyn. Vishnu rikastutti usvaa kauniilla kullankimalteella.

Kaikki tämä oli kuitenkin turhaa sillä usva hajosi taivaan tuuliin ja jumalat olivat pettyneitä ja suruissaan koska olivat menettäneet rakkautensa kohteen ikuisiksi ajoiksi. Lopulta Eternalin kävi sääliksi naista ja hän muutti hänet opaaliksi joka välkehtii kaikissa sateenkaaren väreissä.

Australian alkuasukkaat pitävät taas opaalia pahana kivenä. Opaali on paholainen; puoliksi käärme, puoliksi ihminen joka väijyy maakolossaan valmiina houkuttelemaan miehen tuhoon välkynnällään tai noituudellaan. Opaalin uskotaan kuvaavan toivoa, viattomuutta sekä puhtautta. Keskiajalla nuoret vaaleahiuksiset tytöt käyttivät opaaleja hiuksissaan estääkseen hiuksiensa tummumisen. Keskiaikaiset kirjailijat kirjoittivat opaalin antavan käyttäjälleen tarvittaessa näkymättömyyden. Sen uskotaan myös vaikuttavan suotuisasti näkökykyyn ja karkoittavan pahoja henkiä. Kuuluisa ranskalainen näyttelijätär Sarah Bernhardt kertoi lehdistölle tuntevansa itsensä 'vajaapukeiseksi' jos asustukseen ei kuulunut jotain opaalista valmistettua korua.

Koska opaali sisältää aina pieniä määriä vettä pitäisi ne säilyttää kosteaan kankaaseen käärittynä. Ei siedä ultraäänipuhdistusta eikä jalokivien puhdistusainetta.

Marraskuu

Marraskuun kivi on topaasi. Topaasin nimi tulee Kreikan kielestä ja tarkoittaa 'loistoa' tai 'tulta'.

Useimmat ihmiset mieltävät topaasin läpinäkyväksi kullankeltaiseksi jalokiveksi. Kuitenkin topaasin värikirjo on laaja: appelsiininkeltaisia, punaisia, hunajanruskeita, vaaleanvihreitä, sinisiä ja vaaleanpunaisia. Oranssinpunainen Imperial topaasi on harvinainen ja siksi se kuuluu myös halutuimpien topaasien joukkoon.

Ihmisiä on kiehtonut kautta aikain topaasin maagiset ja romanttiset ominaisuudet. Kreikkalaiset uskoivat sen antavan kantajalleen voimaa ja lievittävän sairauksia. Eräät piirit uskoivat sen voivan estää äkillisen kuoleman. Sen uskottiin myös parantavan luonteenlaatua, hoitavan astmaa sekä auttavan unettomuuteen. Antiikin aikaan ihmiset uskoivat topaasin pystyvän muuttamaan väriään vaaran uhatessa eli paljastamaan liikekumppanin petoksen tai paljastamaan jopa myrkytysyrityksen. Sen uskottiin myös hallitsevan kuumuutta. Kiehuvakin vesi viilentyi jos astiaan pudotti pienenkin topaasinpalasen.

Joulukuu

Turkoosi on vuoden viimeisen kuukauden, Joulukuun kivi. Kiven väri vaihtelee taivaan sinisestä omenan vihreään. Nimi ilmeisesti lähtöisin Ranskan kielen sanonnasta 'pierre turquoise' joka tarkoittaa 'turkkilaista kiveä'.

Turkoosia on louhittu Siinain niemimaan esiintymistä jo n. 4000 vuotta ennen Kristuksen syntymää. Tuolloin sitä käytettiin amulettina ja ihomaalien raaka-aineena. Persiassa turkoosia kannettiin usein pikkusormessa sillä uskomuksen mukaan uudenkuun heijastuksen näkeminen turkoosin pinnasta toi tullessaan hyvää onnea ja suojan paholaisen houkutuksia vastaan. Venetsialaiset kauppiaat toivat sen Eurooppaan Turkin basaareista. 13-vuosisadalla turkoosia käytettiin amulettina kaikenlaisia putoamisia vastaan. Erityisen suosittu se oli ratsastajien keskuudessa estämässä hevosen selästä putoamisia. Turkoosilla uskotaan myös olevan kyky paljastaa naisen uskottomuus väriään vaihtamalla.

16-vuosisadalla Amerikan intiaanit käyttivät turkoosia takaamaan metsästysonnen ja tuomaan voiton taisteluissa. Sen uskottiin myös tuovan yleisesti onnea ja hyvinvointia koko heimolle. Navajo intiaanien uskomuksen mukaan turkoosin palan heittäminen jokeen samalla sateenjumalia rukoillen takasi kunnon vesisateen tulemisen. Navajoille turkoosin sininen väri kuvasi taivaan sineä ja vihreä maata. Apashi heimo taas uskoi turkoosin antavan suojan vihollisen luoteja vastaan ja myös antavan kantajalleen varman 'jousikäden' ja 'tähtäyssilmän'.

Ei saa ultraäänipuhdistaa, ei pidä kuumasta vedestä eikä kodinhoitokemikaaleista.

Tuotevalikoimaamme kuuluu laaja valikoima erilaisia koru ja jalokiviä jotka sopivat hyvin käytettäväksi kiviterapiassa. Ota yhteyttä vaikka tällä

sähköisellä lomakkeella