Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Kivitietoa

Taustatietoa Spektroliitista

Sekoitus viikinkien mystiikkaa ja Suomen kaunista luontoa

Spektroliitti kuuluu mineralogisesti maasälpäryhmään, kuten myös amatsoniitti, aurinkokivi, kuukivi sekä aventuriinimaasälpä. Se on plagioklaasisarjan jäsen ja on koostumukseltaan albiitin sekä anortiitin seos. Spektroliitti on labradoriitin monivärinen muunnos. Labradoriitti on saanut nimensä löytöpaikkansa mukaan, joka on Labradorin niemimaa Kanadan pohjoisosassa.

Suomen tunnetuin korukivi lienee Ylämaaltakin louhittava labradoriitti, eli spektroliitti. Se täyttää tärkeimmät korukiville asetetut vaatimukset kovuutensa sekä kauneutensa puolesta. Sen voimakkaat värit ja upea värien vaihtuvuus ovat tehneet sen halutuksi niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Korukäytössä spektroliitti hiotaan yleensä pyöröhiontaisiin muotoihin ja upean värileikkinsä ansiosta se sopii hyvin niin kulta- hopea- sekä pronssisiin korupohjiin. Erilaiset koriste- ja tarve-esineet sekä nykyisin myös pöytälevyt ovat saavuttaneet suuren suosion kaikkialla maailmassa.

Ylämaalta louhittava labradoriitti on tunnettu voimakkaista värivaihteluistaan. Sen vuoksi sitä kutsutaankin kuvaavalla nimellä spektroliitti. Ei ehkä ole liioittelua kutsua sitä maailman kauneimmaksi labradoriitti-lajiksi. Se onkin vakiinnuttanut sijansa korukivimarkkinoiden suosikkina ja on kysytty kivilaji ympäri maailmaa.

Spektroliitti on päämineraalina anortosiittikivessä, jota Ylämaalla esiintyy laajoilla alueilla rapakivigraniitin yhteydessä. Noin 1700 miljoonaa vuotta sitten se kiteytyi kivisulasta useiden kilometrien syvyydessä. Kivimassasta tuli hyvin karkearakeista ja siksi spektroliittikiteiden läpimitta saattaa olla useita senttimetrejä.

Spektroliitin kiehtovuus perustuu paljolti sen kauniiseen värileikkiin. Kiven pinnassa voi nähdä sinistä, vihreää, keltaista sekä oranssin ja punaisen eri sävyjä. On sanottukin että värit kuvaavat Suomen luontoa: sininen syntyy tuhansien järvien kimmellyksestä, vihreä taas maamme humisevista metsistä. Keltainen, punainen sekä oranssi ovat kuin ruska-aikaa parhaimmillaan. Spektroliitin eräs viehättävimpiä ominaisuuksia on värisävyjen vaihtuminen kiveä käännettäessä, kun valon tulosuunta muuttuu. Värileikin saa aikaan valon heijastuminen kivessä olevista äärimmäisen ohuista suotautumakerroksista sekä niistä heijastuneiden valoaaltojen interferenssi.
Suotautumakerroksella tarkoitetaan kiteen koostumuksen vaihtelua joka on syntynyt kivimassan jäähtymisen yhteydessä.
Interferenssillä tarkoitetaan valon heijastumista suotautumakerroksen ylä- tai alapinnasta. Heijastuneet valoaallot joko sammuttavat tai vahvistavat toisiaan.

Ylämaan spektroliittiesiintymä löytyi oikeastaan vahingossa. 1940-luvun alussa rakennettiin Salpalinjaa ja sen yhteydessä louhittiin kiveä panssarivaunuesteisiin. Juuri näistä kivistä löydettiin ensimmäiset viitteet spektroliittin esiintymisestä tällä alueella.

Spektroliitin kovuus on Mohsin asteikolla 6-6.5 eli se on kvartsia pehmeämpää, mutta kovempaa kuin esimerkiksi turkoosi tai lasi. Ominaispaino vaihtelee välillä 2.69 - 2.72. Spektroliitti sisältää myös hieman rautaa ja ilmeniittisulkeutumia, jotka saavat aikaan sen tumman perusvärin. Joskus ilmeniittineulaset aiheuttavat pyöröhiotun kiven pintaan kauniin valoilmiön jota kutsutaan kissansilmäilmiöksi.

Spektroliitti parantaa kehon vastustuskykyä ja voi jopa hidastaa vanhenemista. Selkeyttää ajatuksia ja auttaa yksilöä löytämään paikkansa universaalisessa harmoniassa. Auttaa ihmisen henkisessä kasvussa. Vähentää stressiä. Se on kivi joka voi auttaa helpottamaan masennusta sekä palauttaa yksilön uskon itseensä ja omiin voimavaroihin. Avuksi unihäiriöihin: antaa levollisen unen. Avaa kehon tukkeutuneet energiakeskukset erityisesti solar plexuksen ja otsachakran. Sillä on myös kyky tasapainottaa ja suojata auraa. Tasapainottaa fyysisen, emotionaalisen, älyllisen sekä henkisen tasapainomme. Sopii erityisen hyvin urheilijoille sekä raskaan fyysisen työn tekijöille koska spektroliitillä uskotaan olevan kyky saada yksilö rentoutumaan ja palautumaan rasituksesta nopeammin. Spektroliitti auttaa myös ruuansulatusongelmissa / aineenvaihduntahäiriöissä. Poistaa epävarmuutta ja epätietoisuutta ja lisää itseluottamusta.

Tuotevalikoimaamme kuuluu laaja valikoima erilaisia koru- ja jalokiviä jotka ovat saatavana pyörö- sekä viistehiottuina. Saatavana myös laadukkaita mineraalinäytteitä keräilijöille.