Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Spektroliitti

Spektroliitti on harvinainen korukivi jota löytyy vain Suomesta. Se täyttää tärkeimmät korukiville asetetut vaatimukset kovuutensa (Mohsin asteikolla 6-6,5) sekä kauneutensa puolesta. Sen voimakkaat värit ja upea värien vaihtuvuus ovat tehneet sen halutuksi niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Korukäytössä spektroliitti hiotaan yleensä pyöröhiontaisiin muotoihin ja upean värileikkinsä ansiosta se sopii hyvin niin kulta- hopea- sekä pronssisiin korupohjiin. Erilaiset koriste- ja tarve-esineet sekä nykyisin myös pöytälevyt ovat saavuttaneet suuren suosion kaikkialla maailmassa.
Spektroliitti on eräänlainen muunnos Labradoriitista, joka kuuluu plagioklaasiryhmän maasälpiin ja on natriummaasälvän ja kalsiummaasälvän seos. Tätä mineraalia löytyy usein vulkaanisissa kivissä, tosin harvemmin erilaisina väreinä. Spektroliitissa väriskaala on tosin laajempi ja värit voimakkaampia kuin tavallisessa Labradoriitissa. Spektroliittikiteistä löytyy miltei kaikki Spektrin värit. Spektroliitin on katsottu syntyneen n. 1650-1625 miljoonaa vuotta sitten syvällä maankuoressa kun magmakivet ovat kiteytyneet kivisulista syvällä maankuoressa aivan peruskalliomme kehityksen loppuvaiheessa. Monasti sanotaan, että Spektroliitti näyttää samalta kuin öljyläiskä vedessä, mikä on itseasiassa totta. Nimittäin molemmat väriläiskät vedessä ja kivessä syntyvät valoaaltojen interferenssistä, johon vaikuttaa kerrosten paksuus, valon tulokulma ja kiven taitekerroin. Mikäli tulokulma ja taitekerroin pysyvät muuttumattomina, niin Spektroliitin kerrosten paksuuden kasvaessa interferenssivärit muuttuvat spektrin värien järjestyksessä sinisestä punaiseen. Kiven pinnassa voi nähdä sinistä, vihreää, keltaista sekä oranssin ja punaisen eri sävyjä. On sanottukin että värit kuvaavat Suomen luontoa: sininen syntyy tuhansien järvien kimmellyksestä, vihreä taas maamme humisevista metsistä. Keltainen, punainen sekä oranssi ovat kuin ruska-aikaa parhaimmillaan. Spektroliitin eräs viehättävimpiä ominaisuuksia on värisävyjen vaihtuminen kiveä käännettäessä, kun valon tulosuunta muuttuu.

Sanotaan, että Spektroliitti parantaa kehon vastustuskykyä ja voi jopa hidastaa vanhenemista. Selkeyttää ajatuksia ja auttaa yksilöä löytämään paikkansa universaalisessa harmoniassa. Auttaa ihmisen henkisessä kasvussa. Vähentää stressiä. Se on kivi joka voi auttaa helpottamaan masennusta sekä palauttaa yksilön uskon itseensä ja omiin voimavaroihin. Avuksi unihäiriöihin: antaa levollisen unen. Avaa kehon tukkeutuneet energiakeskukset erityisesti solar plexuksen ja otsachakran. Sillä on myös kyky tasapainottaa ja suojata auraa. Tasapainottaa fyysisen, emotionaalisen, älyllisen sekä henkisen tasapainomme. Sopii erityisen hyvin urheilijoille sekä raskaan fyysisen työn tekijöille koska spektroliitillä uskotaan olevan kyky saada yksilö rentoutumaan ja palautumaan rasituksesta nopeammin. Spektroliitti auttaa myös ruuansulatusongelmissa / aineenvaihduntahäiriöissä. Poistaa epävarmuutta ja epätietoisuutta ja lisää itseluottamusta.

Spektroliittia esiintyy vain ja ainoastaan Ylämaalla, Etelä-Karjalassa. Ylämaan spektroliitin löysi vänrikki Pekka Laitakari kesällä 1940, kun Ylämaan Ylijärvellä rakennettiin Salpalinjan panssariesteitä (kuvassa). Hänen isänsä, geologi Aarne Laitakari oli aiemmin etsinyt spektroliitin emäkalliota vuosien ajan eri puolilta Kaakkois-Suomea.